Tech

Kibervédelmi intézet: nagy összegű pénznyereményre hivatkoznak telefonos csalók

Egy valós nyereményjátéknál a nyertes nem AnyDesken keresztül kapja meg a nyereményét. Nagy összegű nyeremény ígéretével próbálkoznak telefonos csalók - tudatta a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete.

2024.05.08 17:17MTI

Az intézet a honlapján hétfőn közzétett figyelmeztetésben azt írta, újabb, az AnyDesket felhasználó csaló megkeresésekről kaptak bejelentéseket.

A "csalási séma" változatlan, csupán a történet más, most a csalók nagy összegű nyeremény ígéretével keresik meg a kiszemelt embereket telefonon vagy e-mailben. Arra kérik őket, hogy azonosításukhoz töltsék le az AnyDesk alkalmazást, mert csak így juthatnak a nyereményhez - ismertették.

Hozzátették: a tudomásukra jutott egyik esetben a sértettet a bűnözők rávették, hogy a program telepítése után lépjen be netbanki fiókjába, majd a szoftver lehetőségeit kihasználva megszerezték banki adatait. A sértettet csaknem egymillió forint kár érte.

Felhívták a figyelmet: az AnyDesk olyan távoli hozzáférést biztosító alkalmazás, amellyel - ha mindkét fél letölti -, egymás mobileszközén vagy számítógépén lehet műveleteket végrehajtani. A kibervédelmi intézet azt javasolja, senki ne töltse le a programot digitális eszközére.

Hangsúlyozták, hogy egy valós nyereményjátéknál a nyertes nem AnyDesken keresztül kapja meg a nyereményét. Amennyiben felkeresője ezt ígérI, nagy valószínűséggel csalóval beszél - írták.

Aki gyanús telefonhívást vagy e-mailt kap, legyen mindig óvatos, és aki azt sejti, hogy csalók keresték meg, mielőbb szakítsa meg a hívást. banki megkeresésnek álcázott hívásnál lépjen kapcsolatba bankjával - javasolta a kibervédelmi intézet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.