A legjobb barátja menyasszonyát vette feleségül - Török Sophie és Babits szerelmének története legendás

A költő felesége nemcsak a házasságában, de az anyaságban sem találta meg a boldogságot.

Babits Mihály és Török Sophie szerelme
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Babits Mihály sokak fejében az elefántcsonttoronyban élő, magányos költőként maradt meg, ám az ő élete sem csak az irodalom körül forgott. Az irodalmár szerelmi életét számos izgalmas történet övezi, az egyik szerint például elcsábította, majd feleségül vette a legjobb barátja, Szabó Lőrinc menyasszonyát. 

Török Sophie és Babits szerelmének története legendás

Babits Mihály már életében sikeres és elismert költő volt, emellett más írók szárnybontogatásában is jelentős szerepet játszott. Ilyen volt a fiatal Szabó Lőrinc, akit egy nagyon rövid ismeretség után fogadott be a lakásába. Ismerősökből hamar barátok lettek. Szabó Lőrinc példaképként tekintett Babitsra, már-már rajongott érte, amiről több versében is megemlékezett. 

F RAF19830906063
Fotó: Ráfael Csaba / MTI

Az ifjú titán nagyon jól fordított latin, görög, német, francia és angol nyelvről magyarra, így Babits nagy hasznát vette, sokáig titkárként alkalmazta. Egy nap az agglegények lakását egy fiatal nő, Tanner Ilona Irén Lujza Kamilla kereste fel. A lány Babitshoz érkezett, hogy megmutassa a verseit a költőnek, ám a legenda szerint a férfi nem akarta fogadni, mert nem volt megborotválkozva. Így barátját kérte meg, hogy foglalkozzon az írónővel, akinek azonnal megtetszett a szép és ambiciózus nő. 

Tragikus sors és hirtelen jött szerelem

Tanner Ilona öt évvel volt idősebb Szabó Lőrincnél, ráadásul hányattatott sorsa miatt számos traumát átélt. De semmit sem titkolt el, és szinte azonnal elmesélte fájdalmas emlékekeit a költőnek. A lányt korábbi főnöke szexuális ajánlatokkal zaklatta, amibe belement, mert attól félt, hogy munka nélkül marad. De hogy ne a főnöke legyen az első férfi az életében először egy egyetemi barátjához ment, a barát viszont teherbe ejtette. Tanner Ilona teljesen kétségbeesett, és abortuszra kényszerült, Szabót viszont még ez sem tántorította el, és beleszeretett. 

Török Sophie

A fiatalok kapcsolata nagyon jól alakult, sok időt töltöttek együtt Babits lakásán. Közös programokat szerveztek, színházba, kávéházakba jártak, ahová gyakran Babitsot is magukkal vitték. A költőnek akkoriban ért véget Ady Endre özvegyével, Boncza Bertával (akit csak Csinszkának becéztek) a kapcsolata, ezért a pár mindent megtett, hogy felvidítsák. 

A meghiúsult esküvő 

Szabó Lőrinc eljegyezte szerelmét, már az esküvőt tervezgették, amikor Babits egy este bevallotta, hogy ő is szerelmes fiatal barátja választottjába. Azt gondolhatnánk, hogy a barátok komoly vitába keveredtek, de nem így történt. Szabó Lőrinc másnap felhívta a menyasszonyát, és azt mondta neki, hogy helyette Babits fogja feleségül venni. Tanner először nem vette komolyan, de ekkor Babits átvette a kagylót, és megerősítette, hogy a jegyese igazat mond. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban az anyaság témakörét boncolgattuk. Tényleg az anyukák a rossz, az apukák pedig a jó zsaruk? Magányosak az anyukák a mai világban? Milyen a munkába visszatérő anyák helyzete Magyarországon? Frusztrálóak az anyainfluenszerek? Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ Semjén Nóra anyainfluenszer, valamint Fehér Ági, a Femina főszerkesztője és Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

A költők nagy meglepetésére a nő szinte azonnal elfogadta az ajánlatot, és hamarosan Babits is eljegyezte. Ilona, aki immár a Babitstól kapott Török Sophie névvel élt, örült, hogy végre bekerülhetett az írófeleségek sorába, lángoló szerelem azonban sosem volt közöttük. Házasságuk mégis működött, kölcsönösen támogatták egymást: a költőnő minden hétköznapi teendőben segített a férjének, intézte a levelezéseit, ápolta a szociális kapcsolatokat, és irodalmi fogadónapokat tartott, Babits pedig viszonzásként egyengette ifjú felesége írói pályáját. 

Anyaság és depresszió

A párnak közös gyermeke sosem született, de együtt nevelték Sophie öccsének házasságon kívül született kislányát, Ildikót. A kor szokásai szerint nem árulták el, hogy nem ők a vér szerinti szülei, ezért Ildikó egy irodalomtörténeti kézikönyvből tudta meg az igazságot, 13 évesen. Innentől teljesen megromlott a kapcsolata nevelőanyjával. Török Sophie egyenesen odáig elment, hogy megpróbálta érvényteleníteni az örökbefogadást, és perrel igyekezett kizárni lányát a Babits-örökségből. Ez végül nem sikerült, és mire lezárult a per, a nő már nem élt. 

Amikor kiderült, hogy Babits gégerákban szenved, felesége teljesen összetört. Bár minden kötelességét teljesítette, és élete végéig tisztességesen ápolta beteg férjét, Babits halála után nem találta meg a helyét a világban. Próbálta írással feldolgozni a fájdalmait, ám ismeretségi köre beszűkült, depresszió és öngyilkos gondolatok gyötörték. 59 éves korában, magányosan halt meg anélkül, hogy beteljesítette volna fiatal kori ambícióit. 

Csak 33 éves volt, amikor két gyermekkel özvegyen maradt - Zrínyi Ilonát Európa legbátrabb asszonyának tartják

A fejedelemasszony családja legbecsesebb várát várandósan védte a császári csapatok ellen.

Elolvasom

(A képek forrása: MTI Fotóbank)

Ezt is szeretjük