DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 9. csütörtök
F1

Horner állítja: barátok maradnak Newey-val

Cáfolja a Red Bull F1-es főnöke azokat a híreszteléseket, miszerint a tervezőzseni azért távozik tőlük, mert megromlott a kapcsolatuk.

Múlt héten vált hivatalossá, hogy Adrian Newey a 2025-ös esztendő első negyedében távozik a Red Bull Racingtől, de már addig is az RB17-es hypercar munkálataira koncentrál a Formula-1-es istállóval kapcsolatos feladatok helyett.

A bejelentés megelőzően hosszú ideje találgattak már a tervezőgéniusz távozásáról, a híresztelések szerint a háttérben az áll, hogy az utóbbi időszakban megromlott a kapcsolata Christian Hornerrel. Egyfelől a csapatfőnök tavaly ősszel egy nyilatkozatával válthatott ki ellenérzést Newey-ban, amikor némileg kisebbíteni próbálta az érdemeit és a szerepét a Red Bull sikereiben, másfelől állítólag a Horner körüli év eleji botrány is tovább rontott a viszonyukon.

f1-horner-newey-redbull-1



Maga Horner azonban ezt határozottan tagadta: „Hosszasan beszéltem erről Adriannal, és Adrian álláspontja eléggé világos. Nagyszerű kapcsolatunk volt, és még most is nagyszerű a kapcsolatunk. Ugyanúgy barátok vagyunk, mint munkatársak, és rengeteget tett ezért a csapatért” – idézi a csapatvezető szavait a PlanetF1.com.

„Szomorúak leszünk, amikor távozik, de jó formában hagyta el az istállók, és remek csapatnyi emberünk van, amely erőt és mélységet ad a csapatunknak az előrehaladáshoz. Ha beszélsz Adriannal és megnézed a kijelentéseit, Adrian úgy döntött, hogy most jött el az idő – nagyjából 35 F1-ben töltött év, valamint a csapat mérnöki erejével és mélységével –, hogy félreálljon.”

„Tudtuk, hogy közeledik ez az idő, és olyan szerkezetet építettünk fel, amely képes átvenni és továbbvinni a stafétát. Az utóbbi öt-hat évben ez a helyére került. Úgy vélem, jó helyzetben vagyunk a műszaki csapatunkkal. Mindig tudtuk, hogy eljön ez a nap, és 2014 óta, amikor Adrian közel járt a távozáshoz, felépítettük ezt a struktúrát.”

„Sajnos semmi sem tart örökké. Adrian hét évig volt a Williamsnél, hét évig a McLarennél, míg nekünk sikerült 18 évig magunknál tudnunk őt, szóval úgy gondolom, nagyszerű pillanatokat éltünk át a pályán és azon kívül egyaránt. Csodálatos utazás volt Adriannal. Ő egy barát, ő a keresztapja a gyermekeimnek, és barátok maradunk” – jelentette ki Horner.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: