Így lehet saját édenkerted az erkélyen - Mutatjuk, mire különösen fontos odafigyelni

Elég egy balkonláda, és már indulhat is az ültetés.

Balkonkertészet tippek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Senki nincs még elkésve, május közepe a legideálisabb időszak az ültetésre - tudtuk meg a Füzesi Melindától, a Praktiker kert- és növényápolási szakértőjétől. Sok hasznos információval és praktikus tippekkel gazdagodtunk a barkácsáruház erkélykertészeti workshopján, amiket minden növényszerető lakástulajdonos hasznosíthat. 

Saját paradicsomod, gyönyörű dísznövényeid is lehetnek az erkélyen

A Praktiker Mester utcai áruházában tartott workshopon Orosz Barbara vezetése mellett Füzesi Melindától tudhattunk meg minden lényeges információt a balkonkertészkedésről. Akár kis területű erkélyen is lehet édenkertet varázsolni és otthont adni egy színpompás dísznövénynek, egy paradicsomnak vagy akár egy epret termő magaságyásnak. Az első és legfontosabb lépés, mielőtt a kertészkedésbe kezdenél, hogy felmérd az erkélyed nagyságát, tájolását és adottságait, hiszen ezektől is függ, milyen növény érzi majd ott jól magát.  

balkonkert
Fotó: Westend61 / Getty Images Hungary

Fontos, hogy nemcsak vízszintesen, hanem függőlegesen is lehet kertészkedni, a futtató- és pergolamegoldásokon kívül vertikális termesztőedényeket is lehet használni - emlékeztetett a szakértő. A megfelelő növény kiválasztásához pedig ismerni kell a napfényes órák számát, a szélkitettséget és a terület fedettségét, azaz hogy mennyire segíti az eső a növények vízellátását. Természetesen szükség lesz szerszámokra is, ne felejtsd el beszerezni az ültetőkanalat, az ásót, a kézi gereblyét és a locsolókannát. Na meg persze az ültetőládát, kaspót vagy magaságyást, utóbbi a fűszernövényeknek a legjobb. 

Nem mindegy, milyen földet használsz

Az általános virágföld mellett léteznek speciális, különféle növényeknek megfelelő földek is, mint a muskátliföld vagy a balkonföld, amit az egynyári balkonnövények szeretnek a leginkább. A palántaföld magas hatóanyag-tartalommal rendelkezik, ami segíti a gyökeresedést és a fejlődést. De létezik alacsony pH-értékű savanyú föld is a savas közeget kedvelő dísznövények és a bogyósok számára - tudtuk meg Melindától. 

magaságyás (2)
Fotó: Tg23 / Getty Images Hungary

A magaságyáshoz komposztot és drénréteget is érdemes hozzáadni,  aminek köszönhetően tápanyagokban gazdag és jó vízelvezetésű lesz a talaj. Ha többféle növényt szeretnél egy ládában vagy magaságyásban nevelni, mindig ellenőrizd, hogy a víz- és tápanyagigényük azonos, amiben a vetőmagok csomagolásán található piktogramok és leírások segítenek. Valamint azt is vedd figyelembe, hogy oldalirányba vagy felfelé terjeszkedik-e az adott növény, a folytonnövő palánták esetén karózásra, hálózásra is szükséged lesz. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezeket ültesd napos/félárnyékos/árnyékos erkélyre

Talán az egyik leghasznosabb információ, amit megtudhattunk, az volt, hogy melyik erkélytípusra milyen növényt érdemes ültetni. A szakértő szerint a teljesen napos erkélyen a mediterrán növények, pálmák, leanderek érzik jól magukat. A balkonládákba pedig szúnyogűzőt, bakopát, muskátlit és varjúhájféléket érdemes ültetni. 

A félárnyékos fekvést szereti a legtöbb dísz- és haszonnövény, míg az árnyékos erkélyen az örökzöldek, így a babérsom, babérmeggy, illetve az árnyékkedvelő lágyszárúak, mint a nebáncsvirág, a fukszia, a léggömbvirág, a szívvirág és az árnyékliliom érzi jól magát. 

Az ültetés után természetesen a rendszeres öntözés a legfontosabb, de a tápoldatozás is elengedhetetlen a növények fejlődéséhez. Szezonidőszakban a folyamatosan virágzó növényeknek ajánlott heti egyszer tápoldatot keverni az öntözővízbe. A különféle betegségek, kártevők ellen pedig a megfelelő növényvédő szer segíthet, aminek kiválasztásához érdemes szakértő segítségét kérni. 

10 inspiráló ötlet az apró erkély berendezésére - Nem csak a balkonnövények férnek el rajta

Kis területen is varázsolhatsz kényelmes pihenősarkot vagy mini kertet, ha követed az alábbi tippeket.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük